L’entorn d’Alforja

Alforja és una vila situada a la part nord-occidental del Baix Camp que destaca a distància pel seu esvelt campanar del segle XVIII, d’uns 60 metres d’alçada, al costat de l’església parroquial de Sant Miquel (segle XVII), centre del nucli antic, amb cases com Cal Batllet (la més antiga) que daten de l’any 1427, i Cal Botó.

Alforja està a una alçada de 374 metres sobre el nivell del mar i s’ubica al centre de la vall del seu nom, envoltada per les serres del Fullat del Mirador (alçada màxima del terme: 920 metres) a la part nord, i pels cingles roig i blanc de la serralada prelitoral; a la part oriental parteix amb els termes de Vilaplana i l’Aleixar.

La vall, d’avellaners i oliveres, està envoltada de boscos d’alzines, pins, roures i castanyers; està travessada de nord a sud en direcció a Cambrils per una riera i, a més, hi passen dos barrancs: el del Rave i el de les Creus (aquest darrer, urbanitzat de manera que s’utilitza per facilitar la sortida de vehicles de la part sud en direcció a la carretera).A uns deu minuts del poble trobem l’ermita de Sant Antoni, un lloc obac i frescal amb una font d’aigua de molt bona qualitat, i a mitja hora de camí, dalt d’un cim a 830 metres, trobem l’ermita dedicada a Mare de Déu de Puigcerver, amb una magnífica vista sobre el Camp de Tarragona.

La vall d’Alforja i el seu entorn són molt rics en flora i fauna gràcies a la diversitat de petits ecosistemes. Així, s’hi poden trobar porcs senglars, cabirols, guineus, àligues cuabarrades, llebres, perdius, pica-soques, i gran quantitat de petits rèptils, etc.La seva climatologia és amable; així, els hiverns són freds però assolellats i, els estius, càlids però frescos de nit. Les primaveres i tardors són agradables i durant tot l’any pot aparèixer el serè, que aclareix les nits estrellades d’Alforja.

Alforja, molt rica en associacions i equipaments culturals i esportius, permet gaudir als seus habitants i visitants d’una àmplia i variada activitat durant tot l’any. En el decurs de la Guerra Civil (1936-1939), el Comitè de Milícies Antifeixistes que regentava Alforja confiscà l’habitatge i el convertí en la casa de la vila i seu de l’Ajuntament d’Alforja.Actualment, és la seu de la Fundació Privada Casal dels Avis d’Alforja, amb una capacitat per a 50 places, espai suficient per a atendre la demanda dels alforgencs que vulguin gaudir de les instal·lacions i, malgrat que es tracta d’un edifici catalogat (amb les limitacions estructurals que això comporta), està dotat dels millors serveis i d’una avançada tecnologia per a garantir el benestar i seguretat de les persones que hi viuen i hi treballen.